onsdag den 14. maj 2008

Fortællefestival

I Lejre i solskin til fortællefestival. Vi kom lidt sent søndag eftermiddag og havde besluttet at høre DM i fortælleslam. Der ville være mulighed for et bredt udvalg af fortællere, og sandsynligvis nogle gode noen af slagsen.

Det startede totalt katastrofalt med 100% uforberedte afviklere, men da fortællerne kom på, så gik det meget bedre. Selvfølgelig var Kasper Sørensen (fra BestTellers.dk) klart vores favrorit (der er ikke meget der kan overgå ham med makker fortælle om Guavejagten). Det var nu ikke ham der vandt, men en fynbo (Jahn...). Hendes historier til at starte med var ikke helt så medrivende, (eller morsomme), men hun fortalte en ret god version af klodshans til sidst.

Derefter hørte vi Rune T. Kidde, der sad og fortalte sine eventyr. Og som er meget cool og rigtig morsom, og som havde sin fanskare med derud - det vidste sig i sangen om Grille Lise!

Til allersidst, da klokken var mang hørte vi fortællejam (med BestTellers.dk), og der var tre gode historier og en rigtig japansk gyser.

søndag den 11. maj 2008

Silver Eggheads


Fritz Leiber forfatteren til blandt andet Mousr and the Grey Fafner historierne mv. har skrevet en bog jeg aldrig havde hørt om før jeg købte den til en auktion. Men da han oftest er mere end værd at læse, så tog jeg den med for en tier.

Historien er science fiction - i udpræget grad, der er robotter, rumrejser, hjernetransplantationer og andet, men den er også satire, nok i endnu højere grad, og selv om historien sandsynligvis retter sig mod et publikum i 60'erne og måske endda mod et skrivende, amerikansk publikum, der kender til forlagsverdenen, så var den alligevel en fornøjelse at læse. Den indeholder alle klicheerne, men Leiber skriver så levende, at han gør dem til sine egne, og som i Mousr bøgerne er der en lind strøm af humor under det hele. Han tager ikke sig selv så alvorligt, men selv den tynde historie (og den ultratynde romantiske slutning) kommer han godt afsted simpelt hen på grund af den energi han lægger i at aflevere stoffet med et gevaldigt overskud.

Selve historien er så fjollet som de kan blive. En gang ude i fremtiden er forfattere blevet til rene kustoder/mannequiner, de bøger der bliver skrevet bliver skrevet af ordmøller, store ikke-sentiente computere. Forfatterne med samt deres fagforening gør oprør mod denne tilstand og brænder (mv) ordmøllerne ned. Kaos opstår da det derefter viser sig at der ikke er nogen der er i stand til at skrive længere. Og her kommer så titlens Silver Eggheads ind i billedet. En gal videnskabsmand overførte for 100 år siden, en række kunstnere til en række sølvæg for at kunne lade dem leve evigt. Og de kan måske redde verdenen fra en fremtid uden bøger, men det er ikke alle, der føler for den udvikling. De vil enten have del i pengene eller forhindre forlaget der sidder på æggehoveder i at udgive bøger. Megen fjolleri følger.

torsdag den 24. april 2008

Survivors


Jeg har fået set de tre første afsnit af Survivors. En engelsk serie fra 70'erne, som jeg så da jeg var lille (mindre?). Lige som Moonbase Alpha og Monty Python har den haft et eller andet mytisk skær, og jeg har ønsket at gense den mange gange. Jeg har hørt at Moonbase Alpha ikke holder (det gjorde den måske heller ikke den gang), men synes til gengæld stadig at Monty Python er sjove (og har ikke fortrudt at jeg har købt deres samlede boxsæt). Så jeg var lidt skeptisk da jeg satte mig ned foran computeren og så det første afsnit. Men det holder stadig - selvom jeg ikke kan huske noget som helst konkret af handlingen. Det er klassisk engelsk serie-håndværk. Tempoet er langsomt, skuespillet (udover enkelte overspillerier) godt, og plottet er efter tre afsnit ved at være på plads. Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvordan vil vi reagere, hvis vi får chancen for at starte forfra? Hvad er vores prioriteter i livet? Og det er klassisk science fiction, der kan svare på det her - eller i det mindste forsøge. Og der er allerede gang i de mulige konflikter: Den onde pamper er i gang med at indføre lov og orden - på sin egen måde, og de ensomme mennesker, der er blevet genfødt som individder ind i denne nye verden - der kunne blive et paradis - er nødt til at tage stilling, og er ved at finde sammen i samfund. Men skal samfundet være totalitært og ordnet, eller findes der en anden vej?

Jeg synes det holder, og at det holder sig væk fra de værste klicheer - ikke at der ikke er nogen, men dem der er, er brugt med omtanke.

søndag den 20. april 2008

The Iron Dream

The Iron Dream er Norman Spinrads alernative fortælling om Adolf Hitler i Amerika. Ikke som i Dicks The Man in the High Castle, hvor tyskerne har invaderet USA, men en verden hvor Hitler aldrig får succes i Tyskland, og derfor emigrerer til USA og ender som pulp-forfatter, hvor han skriver skrækkelige romaner - her The Iron Dream. Skræmmende at komme så tæt ind i hovedet på en tænkt diktator. Alle de virkelige rædsler Hitler stod for bliver nu til fantasy, og virker på en eller anden måde dobbelt så uhåndterlige.

søndag den 13. april 2008

Fortidens Hemmeligheder


Også lige kigget de sidste billeder i fortidens hemmeligheder. Fire sider til hver enkelt af alverdens arkæologiske opdagelser... Ikke så dybdeborende men ganske underholdende.

The Malazan Book of the Fallen

The Malazan Book of the Fallen er en fantasy, der skulle bryde gængse konventioner, men jeg må indrømme at jeg blev ret skuffet. Efter at have tygget mig igennem en række - en lang række kapitler om forskellige magikere og det ene mere forfærdende væsen efter det andet, sidder jeg tilbage og synes at jeg har læst Bone og Black Company. På den anden side, så var det første bog og måske slipper de næste forlægget.

fredag den 11. april 2008

Den Sorte Livingstone

Jeg fik læst Den Sorte Livingstone mens jeg var syg. En fascinerende historie om en sort amerikaner, der voksede op i Sydstaterne efter borgerkrigen og åbenbart drømte om at komme væk (hvem ville ikke have gjort det). Han blev presbyteriansk missionær i Congo omtrent samtidig med at den belgiske kong Leopold var i gang med at myrde sig til samtlige rigdomme i landet. Lapsley (vores helt) har åbenlyse evner som eventyrer og befinder sig som en fisk i vandet i Congo. Modsat hvad mine fordomme forventede (at han ville have det som om han var kommet hjem), så betragter de indfødte ham som en lige så hvid som de andre vestlige missionærer, soldater, handelsfolk mv, der drøner rundt. Men han har en anderledes tilgang til det at være i et fremmed land. Han lærer flere lokale sprog og rejser til lukkede kongeriger. Han respekterer (modsat mange andre af sine samtidige) de lokales skikke og ser dem som fuldt ud lige så kultiverede og i stand til at styre deres liv som de vestlige lande.

Bogen mindede mig om den historie jeg for et par år siden læste om Jesus yngre bror i Kina. Om en mand der etablerede et større teokrati i det sydlige Kina i 16 år og med omkring 18 millioner undersåtter. En helt vanvittigt stykke historie, jeg aldrig havde hørt om før jeg købte en bog på tilbud (lige som denne her). Ikke at der var nogen sammenhæng mellem de to, men mere det at begge historier er "glemte" - ikke en del af dem vi får fortalt i vores opvækst. Et seksten årigt komgedømme på millioner af mennesker alle andre steder i verden end i Kina ville have fyldt historiebøgerne (Historien er også kendt som Taipeng-oprøret og måske ikke så skjult endda).

torsdag den 3. april 2008

Farvel - Robinson Crusoe mvmm

Har fået læst den sidste novelle i Farvel Robinson Crusoe færdig, er lidt loren ved om jeg faldt for dem. De er sådan set udmærkede nok, men jeg blev bare aldrig rigtig ført ind i den verden.

Fik set Doom, og SPL i dag. Ikke nogen store film. Men sådan er det at have influenza rester, de skal drives ud med et eller andet.

Ramoth - Bezer

Jeg fik læst endnu en Niels Brunse roman, denne gang var det vist hans først udgivne. Også et veludført stykke. Noget jeg syntes var interessant på tværs af de to bøger jeg har læst, er brugen af diffus forudviden. I Havmanden kender hovedpersonen til den historie han indgår i, men ikke i detaljer - og slet ikke efter at den begynder at ændre sig, og i Ramon - Bezer kender fortælleren den historie han beskriver, men ikke i detaljer, da han var for oprevet første gang han læste den. En parallel jeg i øvrigt ikke havde tænkt over først er hvordan de to fortælleres handling er parallelle - de forsøger begge at undslippe et sted de er spærret inde. Men hvor det ene er oplagt "ondt" er moraliteten ved den anden indespærring mere diffus.

Black Static no 3


Fik læst et helt nummer færdigt, og er ret tilfreds med det. Historierne er gode, nogle gange lidt nemt gennemskuelige, og måske for konsekvent dystre i deres konklusioner, men et par af dem rammer rigtig godt.

Og så var boganmeldelserne gode, og hvis jeg husker på det, så er der et par bøger at tage fat i, når jeg er nået et stykke igennem bunkerne herhjemme.

onsdag den 26. marts 2008

Black Static


Fik læst mit de fleste af novellerne i forrige nummer (#2) af Black Static færdigt. Det er et "offstream" magasin udgivet af de samme der sender Interzone på gaden.

En lang række dystre noveller af noget vekslende kvalitet fra meget fængende til hmm (en omvendt spøgelseshistorie, der var virkelige virkede som om forfatteren havde svært ved at få ideen ud.

Der er endvidere en hoben artikler, som alle beskæftiger sig med alternative fortællinger og forfattere.

In the Hole by Lisa Tuttle & Steven Utley - Meget fængende og uhyggelig historie om at komme hjem efter krigen.

The Serpent and the Hatchet Gang by F. Brett Cox - Effektiv men utydelig historie om slangerne i vores hjerter, og omkring os. Åbenbart bygget på en virkelig hændelse.

Must See to Appreciate by Scott Nicholson - Denne her var jeg ikke så vild med. Virker lidt fortænkt.

Unknown by Steve Rasnic Tem - Endnu en der var en smule fortænkt, men jeg læste den til ende, især på grund af sproget og ønsket om at vide hvorfor.

In the Shape of a Dragon by Melanie Fazi - ikke færdig læst endnu.
...

mandag den 24. marts 2008

Mere kulturindtag

Fik set Sonny Soutfle Chok Show i Imperial til en midnatsforestilling. 00 - 03. Det holdt faktisk bedre end forventet, og der var en god stemning med Wikke og Rasmussen mfl. til at introducere og snakke om serien.

Læst Brian M. Fagans bog "The Long Summer" om civilisationskatastrofer der opstår på grund af klimaforandringer er spændende, men også ret indirekte i sine argumenter - og en bog der går fra 30.000 FK. til 1500 AD, må nødvendigvis skære en del hjørner. Mest spændende var beskrivelsen af overgangen fra jægersamfund til agernbrug (ikke ager), og hvordan de forskellige kulturer bytter forholdvis mindre katastrofer, der optræder ofte, ud med større mere kataklysmiske, der til gengæld er mere usandsynlige. Og hvordan mindre jæger/samler samfund er langt mere fleksible end større monolitiske kulturer (hovedsagligt i forbindelse med fødeindsamling, men også generelt kulturelt).

Læser stadig i Wilhelm Grønbechs kampen om mennesket - en essaysamling med essays fra 1910 til 1940. Jeg læste de nordiske myter og sagn i Grønbechs udgaver, og når jeg læser hans essays kan jeg mærke hvor meget han egentlig har påvirket mig. Er ret begejstret for hans sprog og tanker. En humanisk af rang (og forud for sin tid - eller er vi bare på vej tilbage i sølet?).

Populærmusik fra Vittula
af Mikael Niemi er en fantastisk morsom bog med flere fantastiske elementer. En erindringsbog fra halvfjerserne og pludselig kan jeg i det lys se min egen barndom (noget efter hans ca) i et andet mere "historisk" lys.

En enkelt krimi om en stakkel minister, der bliver slået ihjel på grund af lyske luskerier i Lituaien. Okay men noget formel-agtig.

Skrevet et par hundrede ord i en spøgelseshistorie.

Gået igang med tyske noveller. Lidt sværere end jeg havde håbet, men tror at hvis jeg læser fremad uden at stoppe op, så kommer forståelsen efterhånden.

Blev færdig med Ola Wikanders "I döda språks sällskap", en fin bog og skrevet med kærlig hånd. Er lidt usikker på hvor meget jeg egentlig fik med mig hjem der. Men en ting der imponerede mig, var den pædagogiske tilrettelæggelse af de ord han præsenterer, ifht de lange tekststykker hvert afsnit sluttes af med. Der er en oplagt mulighed for den flittige læser at forsøge sig med at læse teksterne på originalsproget selv (haltende - selvfølgelig). Jeg kunne endvidere godt have tænkt mig at læse om afrikanske, australske og amerikanske sprog osse. Men det var ikke en del af konceptet.

onsdag den 12. marts 2008

Åpdait

Har fået læst Niels Brunses Havmanden færdig - rimelig imponeret :-).
Har nu indkøbt voxpod.dk og er langsomt i gang med at starte operation pod-noet.
Fik indtastet 1000 ord af min skriveøvelsesnovelle forleden (mangler stadig 2/3?).
Er gået i gang med at læse "I Döda språks sällskab", og det er på en eller anden måde ironisk at den er på svensk - ikke at det er dødt, men alligevel.

mandag den 10. marts 2008

Ikk' nået

Ikke så meget fremdrift i dag. Fik sendt en novelle til escapepod, bare for at se, hvad de svarer. Har checket wordpress ud ifht podcasts.

søndag den 9. marts 2008

Skrivegruppemøde

Var til skrivegruppemøde det meste af lørdagen. Det var ret givtigt, fik skrevet en kort horrornovelle på to timer, og hørte og diskuterede 6 andre historier, hvoraf et par stykker endda gik rent ind. Spændende.

Fik afslag på flash fiction, jeg havde sendt til flashfictiononline.com. For "preachy", hvilket jeg godt kan se, men sådan er historien, jeg skrev, egentlig ikke tænkt. Men jeg kan godt se at den kan læses på den måde. Så tilbage i tænkeboksen med det. Men det er helt sikkert et sted at sende en novelle ind igen en anden gang.

Fik endvidere rettet op på min "Sidste Vagt" efter de kommentarer jeg har fået. Endnu en horrornovelle - men nok uden det store bid. Ingen abnorme overraskelser.