torsdag den 24. april 2008

Survivors


Jeg har fået set de tre første afsnit af Survivors. En engelsk serie fra 70'erne, som jeg så da jeg var lille (mindre?). Lige som Moonbase Alpha og Monty Python har den haft et eller andet mytisk skær, og jeg har ønsket at gense den mange gange. Jeg har hørt at Moonbase Alpha ikke holder (det gjorde den måske heller ikke den gang), men synes til gengæld stadig at Monty Python er sjove (og har ikke fortrudt at jeg har købt deres samlede boxsæt). Så jeg var lidt skeptisk da jeg satte mig ned foran computeren og så det første afsnit. Men det holder stadig - selvom jeg ikke kan huske noget som helst konkret af handlingen. Det er klassisk engelsk serie-håndværk. Tempoet er langsomt, skuespillet (udover enkelte overspillerier) godt, og plottet er efter tre afsnit ved at være på plads. Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvordan vil vi reagere, hvis vi får chancen for at starte forfra? Hvad er vores prioriteter i livet? Og det er klassisk science fiction, der kan svare på det her - eller i det mindste forsøge. Og der er allerede gang i de mulige konflikter: Den onde pamper er i gang med at indføre lov og orden - på sin egen måde, og de ensomme mennesker, der er blevet genfødt som individder ind i denne nye verden - der kunne blive et paradis - er nødt til at tage stilling, og er ved at finde sammen i samfund. Men skal samfundet være totalitært og ordnet, eller findes der en anden vej?

Jeg synes det holder, og at det holder sig væk fra de værste klicheer - ikke at der ikke er nogen, men dem der er, er brugt med omtanke.

søndag den 20. april 2008

The Iron Dream

The Iron Dream er Norman Spinrads alernative fortælling om Adolf Hitler i Amerika. Ikke som i Dicks The Man in the High Castle, hvor tyskerne har invaderet USA, men en verden hvor Hitler aldrig får succes i Tyskland, og derfor emigrerer til USA og ender som pulp-forfatter, hvor han skriver skrækkelige romaner - her The Iron Dream. Skræmmende at komme så tæt ind i hovedet på en tænkt diktator. Alle de virkelige rædsler Hitler stod for bliver nu til fantasy, og virker på en eller anden måde dobbelt så uhåndterlige.

søndag den 13. april 2008

Fortidens Hemmeligheder


Også lige kigget de sidste billeder i fortidens hemmeligheder. Fire sider til hver enkelt af alverdens arkæologiske opdagelser... Ikke så dybdeborende men ganske underholdende.

The Malazan Book of the Fallen

The Malazan Book of the Fallen er en fantasy, der skulle bryde gængse konventioner, men jeg må indrømme at jeg blev ret skuffet. Efter at have tygget mig igennem en række - en lang række kapitler om forskellige magikere og det ene mere forfærdende væsen efter det andet, sidder jeg tilbage og synes at jeg har læst Bone og Black Company. På den anden side, så var det første bog og måske slipper de næste forlægget.

fredag den 11. april 2008

Den Sorte Livingstone

Jeg fik læst Den Sorte Livingstone mens jeg var syg. En fascinerende historie om en sort amerikaner, der voksede op i Sydstaterne efter borgerkrigen og åbenbart drømte om at komme væk (hvem ville ikke have gjort det). Han blev presbyteriansk missionær i Congo omtrent samtidig med at den belgiske kong Leopold var i gang med at myrde sig til samtlige rigdomme i landet. Lapsley (vores helt) har åbenlyse evner som eventyrer og befinder sig som en fisk i vandet i Congo. Modsat hvad mine fordomme forventede (at han ville have det som om han var kommet hjem), så betragter de indfødte ham som en lige så hvid som de andre vestlige missionærer, soldater, handelsfolk mv, der drøner rundt. Men han har en anderledes tilgang til det at være i et fremmed land. Han lærer flere lokale sprog og rejser til lukkede kongeriger. Han respekterer (modsat mange andre af sine samtidige) de lokales skikke og ser dem som fuldt ud lige så kultiverede og i stand til at styre deres liv som de vestlige lande.

Bogen mindede mig om den historie jeg for et par år siden læste om Jesus yngre bror i Kina. Om en mand der etablerede et større teokrati i det sydlige Kina i 16 år og med omkring 18 millioner undersåtter. En helt vanvittigt stykke historie, jeg aldrig havde hørt om før jeg købte en bog på tilbud (lige som denne her). Ikke at der var nogen sammenhæng mellem de to, men mere det at begge historier er "glemte" - ikke en del af dem vi får fortalt i vores opvækst. Et seksten årigt komgedømme på millioner af mennesker alle andre steder i verden end i Kina ville have fyldt historiebøgerne (Historien er også kendt som Taipeng-oprøret og måske ikke så skjult endda).

torsdag den 3. april 2008

Farvel - Robinson Crusoe mvmm

Har fået læst den sidste novelle i Farvel Robinson Crusoe færdig, er lidt loren ved om jeg faldt for dem. De er sådan set udmærkede nok, men jeg blev bare aldrig rigtig ført ind i den verden.

Fik set Doom, og SPL i dag. Ikke nogen store film. Men sådan er det at have influenza rester, de skal drives ud med et eller andet.

Ramoth - Bezer

Jeg fik læst endnu en Niels Brunse roman, denne gang var det vist hans først udgivne. Også et veludført stykke. Noget jeg syntes var interessant på tværs af de to bøger jeg har læst, er brugen af diffus forudviden. I Havmanden kender hovedpersonen til den historie han indgår i, men ikke i detaljer - og slet ikke efter at den begynder at ændre sig, og i Ramon - Bezer kender fortælleren den historie han beskriver, men ikke i detaljer, da han var for oprevet første gang han læste den. En parallel jeg i øvrigt ikke havde tænkt over først er hvordan de to fortælleres handling er parallelle - de forsøger begge at undslippe et sted de er spærret inde. Men hvor det ene er oplagt "ondt" er moraliteten ved den anden indespærring mere diffus.

Black Static no 3


Fik læst et helt nummer færdigt, og er ret tilfreds med det. Historierne er gode, nogle gange lidt nemt gennemskuelige, og måske for konsekvent dystre i deres konklusioner, men et par af dem rammer rigtig godt.

Og så var boganmeldelserne gode, og hvis jeg husker på det, så er der et par bøger at tage fat i, når jeg er nået et stykke igennem bunkerne herhjemme.